Hourglass

Info

The Hourglass Corral is a house located in the Cycladic island of Milos. It is also the most recent addition of “Voronoi’s corrals”, a project that began ten years ago and now encompasses a territory of about 90.000 m².

Credits

Location Milos, Greece
Area 280 m²
Year 2016-2019
2016
2017
2018
2019
2020
Design
Construction
DECA Team
Design Team
Alison Katri, Maria Pappa, Aliki Samara-Chrisostomidou
Construction Documents
Maria Pappa, Dionysis Dikefalos
Construction management
Maria Pappa
Collaborators
Civil engineer:
ERISMA G.P
Mechanical engineer:
TEKEM S.A
Site Manager:
Petros Papageorgiou
Botanologist:
Kalliopi Grammatikopoulou
Lighting Study:
AS Light
Topographer:
Giorgos Filippou
Pool study:
Stathis Palaiodimopoulos
Oculus Design:
Manos Vordonarakis
Photographer:
Yiorgis Yerolympos

Voronoi Cell Formation

 

In Voronoi grids, as opposed to Cartesian ones, the points come first and the grid follows. The grid is organic, not orthogonal. It conforms to the points. We went on site and we scouted for points that interested us. We inputed these points into Voronoi’s formula, creating a grid around them. We used parametric design tools. Instead of drawing lines, we refined our plans by moving points in space and aligning views.

Cells

The house faces South. Exposed concrete beams cantilever beyond the stone facades forming Voronoi cells that support shading canopies. Each cell of the Corral is planted with a different type of aromatic plant, insulating the roofs and resulting in a pattern that gives a vivid representation of the underlying design strategy.

Hourglass

 

The videos below shows a plexiglass box full of sand, with holes on the bottom. As the sand comes out, cones are formed, it is like an hourglass with many holes. The resulting shape on the surface of the sand is a Voronoi grid. The roofscape of the interiors in the Hourglass is like the sand. It is comprised of adjacent polygonic cones, with a circular hole at their apex.

Apex

 

The skylights at the apex open creating an effective passive ventilation system. A black out device is placed under each skylight. It is a mechanism that works like the shutter of a camera lens. For ambient illumination, a circular metal disc suspended under the apex conceals a linear light.

External References

PUBLICATION

ID+C (Interior Design + Construction)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PUBLICATION

Wallpaper*

OFF GRID

Green roofs, oculi and a maths-inspired layout add up to
a unique retreat within a private estate on Greek island Milos

 

 

 

PUBLICATION

ek

Γεωμετρίες της φύσης

 

 

 

 

 

LECTURE

SHARE Athens 2019

Alexandros Vaitsos gave a lecture at the Benaki Museum, within SHARE Athens, entitled as ‘Out of Control: Our Experience on the Greek Islands’, emphasizing on the ‘Hourglass Corral’. SHARE Society is an international Society of Architects that enhances the connectivity within a structure where experiences, ideas, and excellence are sharing.